Máltán nehéz jót enni, ha nem tudod hol kell keresni! Írom ezt úgy, hogy életemben először nehezemre esett finom tengeri ételeket találni, pedig bármit megeszek, ha tengeri herkentyűkről van szó. Hogy neked könnyebb legyen, összegyűjtöttem mit nem szabad kihagyni máltai utazás során.
Valetta – Edie’s Cafe Regina
Zenedoboz mellett, gitárral a kezében üldögélő muzsikus, ismétlődő repertoárjába néha egy magyar mix is becsúszik: Liszt Ferenc Magyar rapszódiák részlete Máté Péterrel elegyítve.
Viktória királynő árnyékában sürgő-forgó kedves pincérek: itt tengeri halas raviolit és tintahal-salátát kell enni. Mellé helyi sör, a Cisk, vagy gozoi chardonnay lesz a legjobb választás, a máltai felhozatalból.

Tengeri halas ravioli
A ravioli tölteléke is tengeri halas, mellette viszont a szósz is intenzív halízű, illetve gazdagon adnak hozzá garnélát is. Ezt kipróbálom otthon is!
Tenger gyümölcsei saláta
Friss, nagyobb adag előétel, amely mellé olíva olajat, vajat és kenyeret is adnak. Sajnos erről nem készült fotó, mivel még tanulom a profi utazó-gasztroblogger szakmát.
Bár utólag ellenőrizve látom, hogy a Tripadvisor szerinti vélemények nem egyöntetűen pozitívak, mi nem csalódtunk, sőt az ételek bőségesek és finomak voltak, a bor pedig isteni!
Gozo (Inland Sea Divesite) – Azure Window Étterem
Pazar kilátással a beltengerre, hűs szellővel és árnyékkal vonz be a környék egyetlen étterme, ahová akkor térsz be, ha nem kívánod a mellette található büfékocsiban árult szendvicseket.
Tenger gyümölcsei tészta és Pepperonis pizza
Meglepően kedvező árakon próbálhatod ki a hatalmas adag tenger gyümölcsei tésztát, vagy a pepperonis pizzát. A kardhalat viszont érdemes kerülni, mivel laktató, de ízvilágban semmi kiemelkedőt nem nyújt.

Mdina – Serkin Crystal Palace Bar
A következő két máltai tradicionális péksüteményt bárhol meg lehet kóstolni, de már tudod a részletes beszámolóból, hogy Mdinát nem érdemes kihagyni, így útba ejtheted a várfalakon kívül található Serkin Crystal Palace bárt. Ülőhely nincs sok, viszont verhetetlen árakkal, és mindig friss sütikkel vár.
Qassatat
Egy vulkán alakú süti, amely kráterében tradicionálisan ricottás töltelék található, de más ízesítésűt is ki lehet próbálni, például a tört borsóst.
Pastizz
A pastizzből is a ricotta ízesítésű a hagyományos, de tört a borsóst is ki lehet próbálni.
Vigyázni kell milyen szövegkörnyezetben használjuk, mert alakja miatt a női nemi szervet is így becézik. Illetve külön érdekesség, hogy a magyar “viszik, mint a cukrot” kifejezés máltai megfelelője a “viszik, mint a pastizzit” lett, ebből következtethetünk a péksütemény népszerűségére.

Füge, gránátalma, gyümölcsök
Útközben, piacon, útszélén érdemes megállni, és vásárolni a szezonális gyümölcsökből, hihetetlenül finomak!
Só
A sópárlókat meglátogatva érthető lesz, hogy miért kap különleges helyet ebben a bejegyzésben is a tengervízből kinyert só. Hasonló desztinációknál érdemes a már előre elkészített fűszer-keverékek közül válogatni és vásárolni, jelen esetben hal, csirke és nyúlhúshoz igazított fűszer-keverék közül válogathatunk. Otthon pedig egy kis máltai ízt csempészhetünk a fogásokba.
Borok
Málta egy kis gyöngyszem a nagy Földközi tengerben, sajátságos klímája, és faunája miatt joggal számítasz arra, hogy a borai különleges ízvilágúak. Pedig nem… legalábbis azoknak, akik ismerik már a Balaton-felvidék borválasztékát (a nyári képekből pedig arra merek következtetni, hogy megfordultak páran egy-egy nagyobb borbirtokon). A Gozo-i chardonnay olyan friss és könnyed, hogy akár a badacsonytomaji lankán is szedhették volna.

Sörök
Cisk
Figyelem! Most ismeretlen vizekre evezek…mivel inkább bor párti vagyok. Hiteles sörinfluencerért katt ide.
A sör nekem akkor üdítő és finom, ha nem túl keserű és könnyed ízvilágú: és ez a Cisk! Nem túl aromás, majdnem vizezett hatású, nagyon visszafogott ízvilágú lager (világos sör?). A nagy melegben viszont ennél többre nem is vágysz. A halas tészták mellé pedig épp ideális.
Farsons Shandy
A gyártó ugyanaz, mint a Cisk és a Kinnie esetében, a sör viszont sokkal citrusosabb, és aromásabb, mint a Cisk.

Bajtra
Málta specialitásai közé tartozik a Bajtra nevű likőr, amit tradicionális kaktuszfügéből készítenek, és több ízesítésben is kapható, mint például füge, méz, vagy haruba. Nagyon édes sűrítmény, amit inkább koktélok alapanyagául javallott használni, feldobhatsz vele egy proseccot, vagy egy limonádé alapú koktélt is.
Érdemes azt választani, amelyik gozo-i eredetű, mivel ott kevesebb autó fordul meg, kisebb a légszennyezettség, és ez pozitív hatással van a felhasznált gyümölcsök ízére.
Ezt már itthon kóstoltam meg…szerencsére, mert lehet nem vásároltam volna belőle. Az erős édes íze mellett kissé kiérezhető a kaktuszfüge íze, ami amúgy sem egy intenzív aromájú gyümölcs.
Kinnie

Málta kedvenc alkoholmentes itala… Ez az ital az, amit ki kell próbálni, hátha! Egy 1952 óta gyártott igazi máltai specialitásról van szó: ízvilága szerint töménycukor+narancshéjkeserű+feketetea+szénsav kombinációját lehet érezni benne, ebben a sorrendben.
Utána olvasva már látom, hogy a furcsa keserűségét valószínűleg a fehér ürömnek köszönheti, de találgatások szerint akár rebarbara és ginszeng is lehet benne, mivel titkos alapanyagokat is tartalmaz.
Nekem nem lett a kedvencem, ahogyan az Inka kóla sem, túl édes, a lecsengése pedig túl keserű, de érdekes ízvilágú, máltai utazásnál kihagyhatatlan.
Tintahal kudarc…
Két helyen is próbáltam, egyik sem volt ehető. Marsaxlokk kikötőjébe szándékosan a halpiac idején látogattunk, abban bízva, hogy a piac mellett lehet frissen fogott grillezett halakat kipróbálni. Sajnos nem, így egy, a kikötőben található étteremre esett a választás. A grillezett tintahal keserű íze furcsa volt, vagy romlott, vagy nem sült át, nem tudom, mivel ilyen ízűnek még sosem éreztem. A Fish&Chips ugyanezen a helyen finom volt, viszont mirelit halból készült.

Sliemában a parton vacsoráztunk, ott panírozott tintahal lett volna a fogás, ami túlsütés eredményeként rágósra sikerült.
Úgy érzem ez most nem rajtam múlt, pedig a kulináris élményért is szeretek utazni…de most egy ideig biztosan nem lesz trón-fosztott az a kis görög taverna, Athén halpiacán, ahol eddig a legfinomabb és legfrissebb tintahalat ettem. Annak neve nincs, csak koordinátái a térképemen, de ez egy másik történet.
Ha nem maradnál le hasonló tartalmakról, csatlakozz hozzánk, és írj nekünk, ha már kipróbáltad:
Facebook oldal: Travelaroundfb
Facebook csoport: Travelaround
Youtube: Travelaround.hu
Instagram: travelaround.hu
Hírlevél: Feliratkozás